Dietní recepty s houbami zpestří váš jídelníček!

20. srpna 2009 v 17:16 | Zuzka |  Vaření
Houbaření je koníček v naší zemi velice rozšířený, protože houby jsou u nás odedávna oblíbený pokrm. V přiměřeném množství podporují trávení, obsahují také mnohé minerály a vitaminy. Jsou dietní a pomohou vám i při redukční dietě. Máme pro vás několik skvělých receptů, jak si připravit zdravé jídlo z hub.

Za přiměřenou porci hub se považuje pokrm, který obsahuje až 200 gramů čerstvých hub (na osobu). K večeři by dávka hub měla být nižší, k obědu si můžeme dopřát víc. Někteří mykologové naopak tvrdí, že se nemusíme příliš omezovat. Optimální dávku si určí každý sám podle zkušenosti. Houby využijeme na polévky, smaženice, omáčky, do pizzy, dají se smažit, dusit i grilovat.

Plněné žampiony

Potřebujeme k tomu asi 400-500 gramů větších žampionů (použít můžeme i menší bedly), olej, 2 středně velké cibule, 2 vejce, 100 gramů sýru na strouhání, kečup, sůl, pepř a zelenou petrželku.

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Hlavičky očištěných žampionů vydlabeme a vnitřek nakrájíme spolu s nožičkami na malé kousky. Přidáme je k cibulce, osolíme, opepříme, ochutíme kečupem a pod pokličkou podusíme. Houby pak zalijeme rozšlehanými vejci a za stálého míchání je necháme ztuhnout. Nakonec přidáme zelenou petrželku. Připravenou směsí naplníme hlavičky žampionů, které narovnáme do vymaštěného pekáčku nebo zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem a v troubě zapečeme.

Houbový bramborák

Použijeme 250 g čerstvých hub (nebo 25 g sušených - je nutné předem je namočit), 500 g brambor, 1 vejce, olej, 40 g hladké mouky, sůl, pepř, majoránku, česnek a kysané zelí.

Houby pokrájíme, osmahneme a podusíme na olivovém oleji. Oloupané brambory zatím nastrouháme na jemném struhadle a přidáme prolisovaný česnek, vejce a mouku, osolíme a ochutíme pepřem a majoránkou. Nakonec do směsi přidáme houby a promícháme. Pečeme na pánvi po obou stranách. Houbový bramborák pak podáváme s kysaným zelím.

Karbanátky z hub a ovesných vloček

Připravíme si 100 g čerstvých hub, 150 g ovesných vloček, půl litru vody, 50 g másla, 1 vejce, 1 cibuli, 30 g strouhanky, petrželku, sůl a hladkou mouku, vejce a strouhanku na trojobal.

Na másle osmahneme cibulku a pokrájené houby. Ovesné vločky uvaříme v osolené vodě na hustou kaši, necháme vychladnout, přimícháme houby s cibulkou, vejce, petrželku a strouhanku. Ze směsi pak připravíme karbanátky, které obalíme v trojobale a po obou stranách je osmažíme dozlatova.
Doufám,že vám bude chutnat a napíšete jak se jídlo povedlo.Já bohužel ochutnat nemohu,jelikož h
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama